top of page
İnsan Sonrası Bilgi  Rosi Braidotti

İnsan Sonrası Bilgi // Rosi Braidotti

Stok kodu: 9786052205709

İnsan Sonrası Bilgi

Rosi Braidotti

 

“Zamanımıza layık olmak, eleştirel ve yaratıcı bir tutum içinde ona tesir etmek önemlidir. Umutsuzluk bir proje değildir ama olumlama öyledir. Temellendirilmiş, hesap verebilir ve aktif bir ‘biz’ oluşturarak işe başlamamız gerekir. İçinde bulunduğumuz insan sonrası zamanlarda, teknolojinin aracılık ettiği sosyal ilişkiler içinde, ekonomik küreselleşmenin olumsuz etkileri ve hızla bozulan bir çevrede, ‘hakikat sonrası’ politik liderlerin paranoyak ve ırkçı retoriğine karşı, olumlayıcı etik ve politik pratikleri inşa etmek için birlikte nasıl emek verebiliriz? Yaratıcı direnişle nasıl toplumsal olarak sürdürülebilir umut ufukları üretebiliriz? Beşeri bilimlerdeki akademisyenler mevcut durumda insan sonrası zorluklara cevap olacak şekilde bilgi alanlarını nasıl yeniden şekillendiriyor? Nihilizme direnmek, tüketici bireycilikten kaçınmak ve yabancı düşmanlığına karşı bağışıklık kazanmak için hangi araç gereçleri kullanabiliriz? Tüm bunların yanıtı ittifaklar, çapraz bağlantılar ve başımızı derde sokan konularda güç de olsa konuşarak ‘bizi; bir halkı’ oluşturma praksisinde yatıyor. Bu bakımdan içinde bulunduğumuz insan sonrası zamanlar, geniş ölçekli insandışı bileşeniyle birlikte, bütünüyle pek insanca.”

 

 

Otuz yılı aşkın süredir beşeri bilimler alanında çalışmalar yapan Rosi Braidotti, pek çok açmaz ve çelişki barındıran insan sonrası dönemde ortaya çıkan yeni öznellik türleri, bilgi üretim pratikleri ve akademik çalışma alanlarını inceleyerek ileriye yönelik olumlayıcı bir yol haritası çiziyor. Bütün canlı yaşamı, ekolojiyi ve teknolojiyi bir süreklilik olarak gören; duygulanıma, ilişkiselliğe ve çapraz üretkenliğe odaklanan, farklılıklardan beslenen, olumlayıcı etiği kendine rehber edinen, materyalist ve eleştirel, neşeli, tutkulu ve yaratıcı bir insan sonrası yaklaşım öneriyor. İnsan Sonrası Bilgi Dördüncü Endüstri Devrimi ile Altıncı Yok Oluş’un kesişiminde yaşadığımız insan sonrası dönemde beşeri bilimlerin dönüştürücü potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik bir çağrı niteliğinde.

  • Utrecht Üniversitesi’nde Beşeri Bilimler Profesörü. Utrecht Üniversitesi Kadın Çalışmaları Birimi ve Beşeri Bilimler Merkezi kurucusu. Göçebe Özneler (Türkçesi: Kolektif Kitap, 2017), Patterns of Dissonance: an Essay on Women in Contemporary French Philosophy (1996) [Uyumsuzluk Örüntüleri: Çağdaş Fransız Felsefesinde Kadınlar Üzerine Deneme], Kadın-Oluş: Cinsel Farkı Yeniden Düşünmek (Türkçesi: Otonom Yayıncılık, 2019), Metamorphoses: Towards a Materialist Theory of Becoming (2002) [Metamorfoz: Materyalist Bir Oluş Teorisine Doğru], Transpositions: On Nomadic Ethics (2006) [Transpozisyonlar: Göçebe Etik Üzerine] ve İnsan Sonrası (Türkçesi: Kolektif Kitap, 2014) kitaplarının yazarı.

  • Özgün adı: Posthuman Knowledge

    İngilizce Aslından Çeviren: Seyran Sam, Eda Çaça

    Yayıma Hazırlayan: A. Müge Çavdar

    Son Okuma: Cihan Kara

    Kapak Tasarımı: Deniz Akkol

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    1. Baskı, Ocak 2021, İstanbul

    ISBN: 978-605-2205-70-9

    232 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 13,5 x 19,5

262,00₺ Normal Fiyat
170,30₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


GİRİŞ:

İNSAN SONRASI, PEK İNSANCA


Her tür internet sitesi ve dijital hizmet sağlayıcısının kullanıcılarından her gün insan olduklarını kanıtlamalarını istemesi hiç de garip karşılanmıyor artık. Genellikle şöyle bir uyarı okuyoruz: 

“Aboneliğinizi Onaylamadan Önce İnsan Olduğunuzu Doğrulamamız Gerekiyor”.


Kişinin insanlığını kanıtlamak zorunda bırakılması, ana referans noktasının insan değil, bilişim ağlarının algoritmik kültürü olduğunu gösterir. Bu gündelik örnek, çağdaş toplumda insanın bir soru işaretine dönüştüğüne işaret eder. Günümüzde kim ya da ne insan sayılır?


Bu basit bir soru değil ve en iyi şekilde yanıtlanabilmesi için içinde bulunduğumuz insan sonrası zamanlar bağlamı göz önünde bulundurulmalıdır. Kimin veya neyin insan olduğunu, bugün ancak insan sonrası ve insan olmayanlara ilişkin boyutları da işin içine katarak anlayabiliriz. İnsan sonrası derken hem mevcut durumumuzun tarihsel bir işaretçisini hem de kuramsal bir figürasyonu kastediyorum. İnsan sonrası, distopik bir gelecek vizyonundan ziyade tarihsel bağlamımızı tanımlayan bir özelliktir. İnsan sonrası durumu, ileri kapitalizm ekonomisi içinde posthümanizm ile insanmerkezcilik sonrasının yakınsaması olarak tanımlamıştım (Braidotti 2013, 2017). İlki “Erkekinsan”ı [Man]* her şeyin evrensel ölçütü sayan hümanizm idealinin eleştirisine yoğunlaşırken, ikincisi tür hiyerarşisini ve insanmerkezci istisnacılığı eleştirir. Her ne kadar örtüşseler ve genel tartışmalarda birbirleri yerine geçecek şekilde kullanılsalar da bu ikisi, hem entelektüel soykütükleri hem de toplumsal tezahürleri bakımından iki ayrık ve farklı olaydır.


Kuramsal bir figürasyon olarak insan sonrası, ileri teknolojideki gelişmeler, iklim değişikliği ve kapitalizmle birlikte ortaya çıkan mutasyonların hem maddi hem de söylemsel tezahürlerini (Ben robot muyum? Hayatta kalabilecek miyim? Buna param yetecek mi? gibi) araştırmamıza imkân tanıyan bir yön bulma aracıdır. İnsan sonrası, yapım aşamasındadır. Bizim ne türden öznelere dönüştüğümüz konusunda geçici bir hipotezdir. Bahsi geçen “biz” kimdir ve bu kolektifliği açık, çoğul ve hiyerarşiden azade tutmanın yolları nelerdir gibi sorular bu kitap boyunca bizi meşgul edecek.




Diğer Kitaplarımız

bottom of page
OSZAR »